Tillbaka

Tips och Knep

Läckage
Storskotning
Kylbox
Förbättrad manöverförmåga
Rutten Maststötta
Renovera beslag
Renovera Webasto-värmare
Förstora rodret
Motorsmörjning
Bogpropeller
Delar till vindrutorna
Hallberg-Rassy reservdelar
Lista på bra hantverkare
Teak i sittbrunnen
Mattor i båten
Försäkring
Olja till teak
Vibrerande rigg
Sänka storseglet
Gå högre i lätt vind
Faran med högtryckstvätt.
Byta dieselslangar.
Däcksavrinningen.
Minska smutsen på akterspegeln
Dunkande ljud i rodret
Rattproblem
Solceller
Avställningsbord
Halvera lådorna i pentryt
Skotvagn för storskotet




Bertil Zandén med S/Y Katja berättar följande: "På grund av vibrationer vid motorgång gängade locket till propelleraxelns packbox av (under durk i akterruff). Följden blev kraftigt läckage, som jag inte märkte förrän vattnet stod i durkhöjd inne i salongen. Panik! Barnen till handlänspumpen (numera finns elektriska också), hustrun till ratten och jag till febrilt letande efter läckan. Som tur var kunde min då 10-årige son tipsa om utrymmet under akterruffen. Han hade hört något underligt skvalande därifrån tidigare under dagen.
Vid ett annat tillfälle då vi gått en hel dag i mycket svår sjögång släppte en kylslang från motorn (bara en slangklämma där). Läckaget märkte vi då vi lagt till för kvällen och då den elektriska länspumpen startade vid flera tillfällen och störde friden ombord!
En tredje varning: Slangen från dieselpåfyllningshålet på däck och ned till tanken under motorn släppte en gång från däckbeslaget (bara en slangklämma där också), så att jag kom att tanka rakt ner i styrbords bänkfack i stället. Dieseln rann så småningom ner i kölsvinet. 70 liter hann jag tanka innan någon slog larm om att det luktade diesel! Se alltså upp med den slangklämman. Den sitter "osynligt" till. Man måste ner i stuvfacket för att komma åt den.

Kjell Bergström som seglar nr 606 berättar hur man kan lösa storskotningen för att undvika problem i hård bidevind:
"Jag har löst detta genom att ändra på storskotarrangemanget. Originalet är bortplockat och ersatt med en skotskena i akterkant av toften akter om ratten. Skenan är i princip lika bred som toften och möjliggör nu att släppa ner skotvagnen i lä när det brallar i ordentligt. Detta betyder bättre skotning av seglet, mindre krängning samt bättre fart. För att dölja själva skotskenan så mycket som möjligt har jag fällt in denna så att den ligger i våg med själva teaktrallen som ligger på toften. Skotningen av storseglet sköter jag med hjälp av ett rejält system från Sophus Berentsson i Danmark. I deras serie vid namn Easy... finns ett kullagrat system med ändlös tamp. Om man drar i båda ändarna samtidigt får man utväxling 6 gånger och drar man i den ena ändan får man utväxling 12 gångar. Systemet fungerar alldeles utmärkt."

Vi i Windigo har byggt en kylbox under sätet vid kartbordet och är mycket nöjda. Utrymmet är ca 25 x 35 cm och så djupt att en flaska vitt vin går ner. Vi har använt ett material med mycket hård plastyta på ca 5 cm tjock, isolerande skumplast. Detta sitter i botten och på sidorna. Ett kylelement sitter i akterkant och kompressorn är inbyggd under själva kartbordet. I locket är det förstås också isolerat. På rufftaket har vi en solcell som i princip ger kylen ström.

Lasse Almgren berättade om en "dysa" på rodret precis bakom propellern som samlar strömmen av vatten från propellern och ger en mycket bättre manövreringsförmåga. Tillverkad i 3-4mm rostfritt. Se bild. Stor noggrannhet krävs vid borrningen av hålen! Måttuppgifter kan Lasse ge. Finns det intresse kan vi köpa ett antal tillsammans för att få ett bra pris.

Lasse Reje berättade att maststöttan vid toaletten ruttnat nedifrån för att vatten blivit stående där efter dusch och inte runnit undan. Varvet har hjälpt till att ta bort det dåliga och plastat upp en bit så att det numera är stadigt igen.

Excellent Förnicklingsfabrik AB gör gamla beslag som nya. Vi på Windigo fick 12 st beslag åtgärdade under vintern -98 för 1.000:-. De har telefon 08-643 18 77.

Lasse Svärd, Nikonika, har tips på en duktig och billig el-kille som också är bra på att renovera Webasto-värmare - Ranhed var namnet. Kontakta Lasse för närmare info. Lasse berättade också att Hallberg & Rassy ger ut ett brev en gång per år. Det senaste numret beskriver bl.a. hur man tar loss rodret.

Det kan vara bra att ha om man vill förstora rodret. Curre Jahnsson på Isetta har förlängt det med 17 cm över hela rodrets höjd och låtit det gå upp och följa skrovets form i överkant. "Nu kan man backa" sade Curre.

Curre rekommenderade också att man alltid vid dieselpåfyllning häller i 1% tvåtaktsolja för att ge motorn tillräcklig smörjning och och få jämnare gång.

Claes Bjurå på Constancia framkallade applåder när han med bogpropellern visade hur man enkelt manövrerar i trångt vatten. Han har en rekommendation på en kille som är mycket duktig på plastjobb för ex.vis en sådan installation: Ingvar Lindström, han jobbar i eget företag i Lidingö-varvets lokaler och har telefon 010-654 05 48.
Apropå bogpropeller så säljer Anders Rönn på Tussilago sådana till bra priser.

Claes berättade också att företaget som tillverkar och säljer ersättningsdelar, beslag etc. till vindrutorna numera finns i Norge - ERTEC, 4934-Näsgrända med tel 47 37 16 04 00. Låt oss beställa tillsammans vid behov av nytt.

Reservdelsförsäljningen hos Hallberg-Rassy ligger numera på ett särskilt företag som heter HR Part and Accessories, Ellös, Vickie Vance är kontaktperson och telefon är 0304-549 90, tel.tid: må-to 8-10 och fre 12-13.30.

Via Roffe och Lotta Rogner på Tuff, som seglar runt jorden, har vi fått en lista på bra hantverkare för olika ändamål;

  • Bengt Romin, Södermälarstrand, tel 08 - 669 99 86, rostfritt + fixar allt.
  • Jan Lempke på Lars Sjöström AB, tel 08 - 717 66 44, rostfritt.
  • Anders Hallberg på Hallbergs Snickerier, Österskär, tel 08 - 540 229 55, båtsnickerier.
  • Christer Bertel, Uddevalla, tel 0522-865 13, rostfri svetsning.
  • Järna Rostfria, Järna, tel 08 - 551 731 08, rostfria tankar.
  • Nils Blomster på NB Yacht Design & Consulting, Spånga, tel 08 - 795 60 65, konstruktion, beräkningar, service, underhåll, ombyggnad, reparation, riggservice, mm.
  • Kim Rydholm på Kims Båt Bygg & Finsnickeri, Saltsjö Boo, tel 08 - 715 01 45 eller 83 34 55, reparationer och nyproduktion i trä, plast och kallbakat.

Teak i sittbrunnen; Melvin har gjort fint i Windigo med Snappy Teak i 3 steg. Det är geggigt och man behöver färskvatten för sköljning men det blir jättefint.

Matta i båten: Lasse Svärd berättar att han hittat en liten firma som har ett antal olika mattor att välja på. För 1.300:- (vinter 99) skär han ut passformen från vald matta och langetterar bitarna så de passar Rasmus.
Nya mattor att välja på kommer in ca en gång i månaden och efter beställning tar det ca 2 veckor tills de är färdiga. Stockholms Mattlangett heter företaget och det finns på Kungsholms Strand 181. Prata med Stefan Palmkvist, tel 08-650 58 40.

Kjell Bergström i Malmö berättar att när det gäller försäkring av våra båtar så har Svenska Sjö klassat Rasmus som motorseglare - motoreffekten i hk överstiger segelytan i m2. Premien faller då dramatiskt. Kjell betalar ca 1.700:- för helförsäkring per år och har satt värdet till ca 400.000:-
HallbergRassy har också en speciell försäkring i samarbete med Alandia Båtförsäkringar, tel 08-6300 245. De kan ge Högklassiga försäkringsvillkor och ytterligare bonus vid skadefria år.

Bernar-olja är bra till teak. Blir snyggt och nästan lika blankt som lack. Göran Nilsson har lagt på 5-6 skikt på relingen och har lovat återkomma med erfarenheten om hållbarheten.

Är det någon som har erfarenhet av hur man slipper vibrerande rigg i sidvind? De som har rullstor har inte detta problem. Göran har sett någon som haft ett litet (1 dm brett) segel hissat, kan det ha varit lösningen? En lina från förstaget kan hjälpa något men inte helt.

Det finns 2 skäl att vilja kunna sänka ner storseglet hela vägen till bommen utan att travarna faller ur; dels när man ska reva storseglet och dels är det bra när man ska ta på segelkapellet om segelpacken inte är så stor.
Seldén Mast har ett tillbehör för förlängning av likränna på utvidgad mast. Curre Jahnsson har försett oss med ritning och beskrivning. Jag kopierar till den som vill tillverka själv, ring eller maila till mig så kommer ritningen.

Ibland behöver man kunna högre i lätta vindar: Melvin har gjort ett extra litet storskot fäst i akterstaget för att kunna skota in storseglet utan att skota ner det. När detta används kopplar man av det vanliga storskotet. Hör av er till oss om det är intressant!

När man hösttvättar båten med högtryck ska man vara mycket försiktig så att vattnet av misstag inte går bakvägen in i motorn och ger vatten i oljan.

När man behöver byta dieselslangarna till motorn för att den inte ska suga tjuvluft, är det bra att ta med de gamla och få fästena fastpressade på de nya slangarna.

Kolla alla slangar som går från avrinningen från däck och sätt dit dubbla slangklämmor! Slangarna blir gamla och spröda och det är ofta bara en slangklämma.

Man kan minska smutsen på akterspegeln genom att sänka ner avgasröret under den gamla nivån men man får inte sänka under vattenlinjen.

Det förekommer ett lätt dunkande ljud i rodret som beror på en sliten tapp. Vid förfrågan hos varvet sade man att allt är så överdimensionerat att det inte är någon fara.

Om ratten "vandrar" kan det vara luft i hydralsystemet. Det går att lufta. Curre Jahnsson kan berätta mer.
Det kan också vara slitna packningar som måste bytas. Om ratten "kuggar" är det troligen fjädrar i pumpen som behöver bytas.

Solcellen fungerar jättebra! Vi på Windigo har alltid fulla batterier och behöver aldrig vara oroliga över att kylen ska dra för mycket, den och solcellen kompenserar varandra.

Bengt Hedengren tipsade om att luckan mellan kojerna i förpiken passar som avställningsbord akter om pidestalen med lite tillsågning - pröva!

Om man tycker att lådorna i pentryt är för djupa så att det blir oordning bland besticken kan man halvera en eller flera lådor så de blir grundare

Ulf Hedén har ett tips om skotvagn för storskotet.
Jag tyckte inte att man kunde få riktigt effektiv skotning på storen med originalkonstruktionen på storskotet. Därför monterade jag en skotvagn på taket till akterruffen. Därigenom tycker jag att man på ett betydligt bättre sätt kan trimma storen bl a minska lovgirigheten genom att twista storen i hård vind.
En finess med konstruktionen, som jag kopierat från en annan båt, är att den helt och hållet är infästad i de gamla fästena för storskotet och jag har alltså inte behövt göra ett enda nytt hål. Infästningen består av två långa skruvar som krokar tag i de gamla fästena och spänner ned träbalken (ek) som skotskenan är infästad i. Dessutom vågar jag nu, efter två säsonger, påstå att den både håller och fungerar bra.
Någon undrade över vibrationer i masten. Jag brukar hissa upp en fender i storfallet till höjd ungefär mitt mellan spridare och topp, Det fungerar bra men är bökigt. Det är väl inte heller något nytt, utan ett gammalt beprövat knep. Jag har också läst någonstans att man kan sätta vanlig självhäftande tätningslist vid sidan av likrännan för att störa luftströmmarna. Det tänker jag prova nästa år.